Passend onderwijs

Samen met de scholen en de kernpartners werkt Sterk VO hard om elke leerling het onderwijs te bieden dat hij of zij nodig heeft. Dit komt ook voort uit een aantal belangrijke (wettelijke) kaders die van toepassing zijn op elk samenwerkingsverband, waaronder de wet passend onderwijs, privacywetgeving en het landelijke thuiszitterspact.

Passend onderwijs

Een samenwerkingsverband heeft een aantal wettelijke taken, zoals het opstellen van een ondersteuningsplan, beslissen over de toelaatbaarheid van leerlingen tot het speciaal voortgezet onderwijs en zorgen voor een dekkend aanbod van onderwijs.

Voor leerlingen met een complexere ondersteuningsbehoefte worden structurele oplossingen gezocht en maatregelen genomen om combinaties van onderwijs en zorg te verbeteren. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Onderwijstijd

In Nederland zijn normen opgesteld voor het aantal uur waaraan een opleiding moet voldoen. Soms kan een leerling niet voldoen aan de onderwijstijd. De inspectie kan toestemming geven af te wijken van de regels over onderwijstijd om psychische of lichamelijke redenen.

V(S)O 

Er zijn mogelijkheden waarbij een leerling van een school voor speciaal (voorgezet) onderwijs een deel van het onderwijs kan volgen op een andere V(S)O.

Hulpmiddelen

Er is een mogelijkheid om gezamenlijk onderwijs- en zorgmiddelen te financieren. Dit kan activiteiten ondersteunen die kinderen helpen terug naar school te gaan of daar te blijven, zoals het inzetten van een leraar in een zorginstelling.

Particulier onderwijs

De huidige onderwijswetgeving staat geen bekostiging van particulier onderwijs toe voor leerlingen met complexe psychische of lichamelijke problemen. Particuliere initiatieven kunnen echter een nevenvestiging worden van een rijksbekostigde school, mits goedgekeurd door het schoolbestuur, de gemeente en het samenwerkingsverband. Daarnaast kunnen scholen en samenwerkingsverbanden kennis en expertise uit het particulier onderwijs inkopen.

Praktijk onderwijs (PRO)

Wanneer een leerling door dingen te doen in plaats van te lezen is praktijkonderwijs een betere keuze. Om toegang te krijgen tot praktijkonderwijs moet er een toelaatbaarheidsverklaring worden afgegeven. Deze TLV wordt aangevraagd door de praktijkschool waarvoor de leerling is aangemeld bij Sterk VO.