Vacatures

deze pagina redirect naar de archive pagina vacatures

Nieuws

deze pagina redirect naar de archive pagina Nieuws

Kaders

Samen met de scholen en de kernpartners werkt Sterk VO hard om elke leerling het onderwijs te bieden dat hij of zij nodig heeft. Dit komt ook voort uit een aantal belangrijke (wettelijke) kaders die van toepassing zijn op elk samenwerkingsverband, waaronder de wet passend onderwijs, privacywetgeving en het landelijke thuiszitterspact.

Passend onderwijs

Een samenwerkingsverband heeft een aantal wettelijke taken, zoals het opstellen van een ondersteuningsplan, beslissen over de toelaatbaarheid van leerlingen tot het speciaal voortgezet onderwijs en zorgen voor een dekkend aanbod van onderwijs.

Voor leerlingen met een complexere ondersteuningsbehoefte worden structurele oplossingen gezocht en maatregelen genomen om combinaties van onderwijs en zorg te verbeteren. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Onderwijstijd

In Nederland zijn normen opgesteld voor het aantal uur waaraan een opleiding moet voldoen. Soms kan een leerling niet voldoen aan de onderwijstijd. De inspectie kan toestemming geven af te wijken van de regels over onderwijstijd om psychische of lichamelijke redenen.

V(S)O 

Er zijn mogelijkheden waarbij een leerling van een school voor speciaal (voorgezet) onderwijs een deel van het onderwijs kan volgen op een andere V(S)O.

Hulpmiddelen

Er is een mogelijkheid om gezamenlijk onderwijs- en zorgmiddelen te financieren. Dit kan activiteiten ondersteunen die kinderen helpen terug naar school te gaan of daar te blijven, zoals het inzetten van een leraar in een zorginstelling.

Particulier onderwijs

De huidige onderwijswetgeving staat geen bekostiging van particulier onderwijs toe voor leerlingen met complexe psychische of lichamelijke problemen. Particuliere initiatieven kunnen echter een nevenvestiging worden van een rijksbekostigde school, mits goedgekeurd door het schoolbestuur, de gemeente en het samenwerkingsverband. Daarnaast kunnen scholen en samenwerkingsverbanden kennis en expertise uit het particulier onderwijs inkopen.

Praktijk onderwijs (PRO)

Wanneer een leerling door dingen te doen in plaats van te lezen is praktijkonderwijs een betere keuze. Om toegang te krijgen tot praktijkonderwijs moet er een toelaatbaarheidsverklaring worden afgegeven. Deze TLV wordt aangevraagd door de praktijkschool waarvoor de leerling is aangemeld bij Sterk VO.

Zorgplicht

Scholen hebben de plicht om ervoor te zorgen dat er voor elke leerling passend onderwijs geboden wordt. Om hen hierbij te helpen hebben zij veel contact met Sterk VO. Samen kunnen we ervoor zorgen dat elke leerling de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft, ongeacht de complexiteit van hun situatie.

Privacy

Het is belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met persoonsgebonden informatie. Voor het samenwerkingsverband is het Privacyreglement Sterk VO 2021 van toepassing. Ook is er een functionaris gegevensbeheer aangesteld, vragen kunnen worden gesteld via fg@sterkvo.nl.

Om persoonsgebonden informatie te delen is altijd toestemming nodig van ouders of leerlingen. U kunt hiervoor het Toestemmingsformulier Passend Onderwijs gebruiken.

Het samenwerkingsverband Sterk VO werkt in de gemeente Utrecht en Stichtse Vecht samen met leerplicht, de jeugdgezondheidszorg en de buurtteams/sociale wijkteams samen volgens de kernpartneraanpak. Wanneer het noodzakelijk is dat persoonsgegevens gedeeld worden, zal dit altijd gebeuren met oog voor privacy van de betreffende leerling. Op de websites van onze kernpartners is meer informatie te vinden over hoe er omgegaan wordt met deze data:

Responsible disclosure
Om de gegevens van leerlingen goed te beveiligen doen wij bij Sterk VO alles wat we kunnen om onze systemen te beveiligen. Toch kan het voorkomen dat er een zwakke plek is. Omdat wij in dat geval zo snel mogelijk de nodige maatregelen willen treffen, verzoeken wij u om dit bij ons te melden via secretariaat@sterkvo.nl.
Wanneer u ons mailt dan ontvangt u binnen 14 dagen* een melding met onze beoordeling van de melding en een verwachte datum voor een oplossing. Wij zullen uw melding vertrouwelijk behandelen en geen juridische stappen tegen u ondernemen betreffende de melding. Indien gewenst kunt u anoniem een melding doen.
* buiten schoolvakanties

Thuiszittersaanpak

De gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht, leerplicht, buurt- en wijkteams, jeugdgezondheidszorg en  samenwerkingsverbanden PO en Sterk VO werken samen aan het terugdringen van verzuim, uitval en thuiszitten. We hebben ons verbonden aan de ambitie dat geen enkel kind of jongere langer dan drie maanden thuiszit zonder een passend aanbod van onderwijs en/of zorg.

De kernpartneraanpak is de spil van onze werkwijze voor het voorkomen van thuiszitten. Met het Utrechtse thuiszitterspact ‘Van thuiszitten naar schoolgaan‘ hebben we onze werkwijze de afgelopen jaren versterkt. Bekijk hier de routekaart thuiszitten samen oplossen.

Organisatie, bestuur en OPR/PMR

Bestuur en toezicht 

Sterk VO is sinds 1 januari 2021 een vereniging. De directie van Sterk van SterkVO bestaat uit Myrthe de Jong (directeur-bestuurder), Suzanne Kok (adjunct-bestuurder, directeur passend onderwijs) en Astrid Lotte (directeur OPDC). Het directieteam is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van Sterk VO en het ontwikkelen en realiseren van het beleid. 

De algemene ledenvergadering (ALV) bestaat uit bestuurders van de bij de vereniging aangesloten besturen en vervult de rol van intern toezichthouder. De ALV keurt het ondersteuningsplan, de begroting, het jaarverslag en de jaarrekening goed en bewaakt de koers van Sterk VO. Jorijn Scholten is per 1 augustus 2021 door de ALV benoemd tot onafhankelijk technisch voorzitter. De algemene ledenvergadering van Sterk VO bestaat uit: 

Muriëlle van der Voort: NUOVO Scholen 
Fawzia Nasrullah: PCOU Willibrord Stichting 
Dick Frantzen: Stichting VO De Vechtstreek  
Johnny Reuvers:  Yuverta 
Conny Ruitenberg: Stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs 
Ed Knies: DKP Onderwijsgroep 
Anje Margreet Woltjer: SPO Utrecht 
Ad Verdoorn: Stichting Fritz Redlschool 
Vacature: Persoonlijk Voortgezet Onderwijs 
Marieke Beentjes a.i.:  Gewoon Speciaal Onderwijs 

Statuten 
Toezichtkader SWV Sterk VO 
Toezichtkader Inspectie van het Onderwijs 

 

Medezeggenschap 

Meepraten en meedenken draagt bij aan betrokken medewerkers, ouders en leerlingen en heeft invloed op de koers en prestaties van het Samenwerkingsverband. 

De medezeggenschap binnen Sterk VO kent twee vormen en wordt beschreven in het gezamenlijke Medezeggenschapstatuut

De Ondersteuningsplanraad 
De Ondersteuningsplanraad (OPR) van Sterk VO vormt het medezeggenschapsorgaan namens ouders en docenten van de schoolbesturen binnen het samenwerkingsverband Sterk VO en heeft volgens de wet passend onderwijs de taak om eens per vier jaar instemming te geven aan het Ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Elk samenwerkingsverband heeft verplicht een medezeggenschapsorgaan in de vorm van een Ondersteuningsplanraad. De OPR bestaat uit docenten en ouders van de aangesloten scholen en komt meerdere keren per jaar bijeen om de voortgang van het Ondersteuningsplan (beleid en verdeling middelen) te volgen, te bespreken en helpt bewaken of de doelen die het samenwerkingsverband heeft opgesteld ook worden gehaald. De OPR denkt mee over belangrijke thema’s in passend onderwijs. 
De OPR stelt zich positief kritisch op en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het samenwerkingsverband Sterk VO. 
Lees ook veelgestelde vragen over de OPR. De directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband voert namens het bestuur overleg met de OPR. 

Leden van de OPR 
Bertine Mink van der Molen (technisch voorzitter) 
Lilian Blom (secretaris) 

Klik hier voor het totale bezettingsoverzicht. 

Reglement OPR 
Huishoudelijk reglement OPR 

Vergaderingen 
De OPR en PMR vergaderingen zijn openbaar, toehoorders worden gevraagd zich vooraf aan te melden via secretariaat@sterkvo.nl. De vergaderdata van de PMR voor het schooljaar 2023-2024 staan in de agenda op de website. Hieronder staat de eerstvolgende vergaderdata van de OPR. 

  • Geen evenementen 

Agenda en verslagen OPR vergaderingen 
Verslag 28 mei 2024 (volgt)  
Verslag 26 maart 2024 
Verslag 12 december 2023 
Verslag 10 oktober 2023 

Eerdere verslagen kunt u opvragen via secretariaat@sterkvo.nl 

Jaarverslagen OPR 
Jaarverslag 2023 
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021 
Jaarverslag 2020 
Jaarverslag 2019 

De Personeelsmedezeggenschapsraad 
Via de Personeelsmedezeggenschapsraad (PMR) heeft het personeel van het samenwerkingsverband invloed op de uitvoerende activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld aanstellings- of ontslagregelingen van de leiding van het samenwerkingsverband, afspraken over (na-)scholing, arbeidsomstandigheden en taakbeleid. De PMR vergadert 4 keer per jaar. De directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband voert namens het bestuur overleg met de PMR. 

Leden van de PMR 
Nienke Eggink (voorzitter) 
Marloes de Jong (secretaris) 
Julia de Groot 
Caro Homoet 
Emine van Tuil 
Sarah van der Horst 

Reglement Personeelsmedezeggenschapsraad 
Huishoudelijk reglement PMR 

Visie, missie en kernwaarden 

Visie

Iedere jongere een passende onderwijsplek
Sterk VO zet zich in voor een doorlopende onderwijsloopbaan voor alle jongeren in Utrecht en Stichtse Vecht. Onze visie is dat jongeren thuisnabij onderwijs kunnen volgen, met een sterke basisondersteuning en extra ondersteuning waar nodig op de scholen zelf en wanneer het moet binnen een speciale onderwijssetting.

Kernwaarden

Vanuit een gedeelde visie
Het SWV Sterk VO Utrecht en Stichtse Vecht wil passend onderwijs realiseren voor elke jongere door een sterke basis op school en extra ondersteuning bij hun schoolloopbaan voor jongeren die dat nodig hebben. Als professionele organisatie Het SWV Sterk VO wil werken volgens drie professionele kernwaarden:

  • opbrengstgericht (resultaten behalen, producten leveren)
  • planmatig werken aan kwaliteitsverbetering (doelen stellen, cyclisch werken)
  • klantgericht, dienstverlenend en ondersteunend vanuit kritisch partnerschap

Met en voor scholen
Het SWV Sterk VO is van en voor de scholen. Het SWV zorgt samen met de scholen en schoolbesturen voor:

  • een sterke basis in het onderwijs
  • soepel verlopende schoolloopbanen voor alle leerlingen in het SWV
  • ondersteuning en onderwijsvoorzieningen voor jongeren die (tijdelijk) moeilijk aansluiting vinden bij het reguliere onderwijs
  • gebundelde expertise voor leerlingen, ouders, docenten, scholen
  • een eenvoudige systematiek voor ondersteuning op maat (één kind, één gezin, één plan)

Eenvoudig, eenduidig, snel en in samenhang
Het SWV Sterk VO wil scholen zoveel mogelijk van dienst zijn door eenvoudige werkwijzen, heldere afspraken en snel handelen:

  • werkafspraken op thema’s worden samen met scholen en schoolbesturen vastgelegd in protocollen
  • dossiers worden op schoolniveau systematisch opgebouwd en compleet aangeleverd
  • dossieropbouw wordt ondersteund (toegankelijk, integraal, gekoppeld aan bestaande systemen)
  • de doorlooptijd van complete aanvragen tot actie is maximaal twee weken (muv crisisplaatsingen)
  • het werkmodel (‘visieviltje’) is uitgewerkt in duidelijke afspraken over ondersteuning en begeleiding in de school, tussen de school en kernpartners, tussen kernpartners en ‘achterveld’

Niet vrijblijvend
Het SWV Sterk VO werkt met en voor scholen aan passend onderwijs en passende ondersteuning. Het SWV wil zich samen met de scholen en de schoolbesturen verplichten aan bovenstaande uitgangspunten. De samenwerking is daarmee niet vrijblijvend, maar vraagt van alle partners inzet om volgens deze kernwaarden te werken.